5 tips om goede informatieve teksten te schrijven

Informatieve teksten

Soms zijn dingen veel simpeler dan je in eerste instantie dacht. Lees bijvoorbeeld eens een blogartikel over een willekeurig onderwerp dat je uit de top 3 van de Google zoekresultaten plukt. Dan zie je al snel dat je gewoon een voorbeeld van een van de vele informatieve teksten aan het lezen bent. En dat is ook niet zo gek, want mensen die Google gebruiken hebben zonder uitzondering allemaal een zoekvraag. Ze zijn op zoek naar bepaalde informatie.

Een goede informerende tekst op je website – bijvoorbeeld in de vorm van een blogartikel – heeft dus een grotere kans op bezoekers. Interessant toch? In dit artikel geef ik je 5 tips om zelf ook meer bezoekers met goede informatieve teksten te trekken.

Inhoudsopgave:
Een voorbeeld van een goede informatieve tekst
Tip 1: Bepaal je doelgroep
Tip 2: Maak de boodschap voor jezelf scherp
Tip 3: Let op de opbouw
Tip 4: Wacht niet te lang met antwoorden
Tip 5: Wees lief voor de scannende lezer
Hulp bij het schrijven van informatieve teksten

Een voorbeeld van een goede informatieve tekst

Nu staat het internet vol met informerende teksten. Dus voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om te beseffen dat je niet zomaar in het wilde weg een blogartikel moet gaan schrijven dat antwoord op een lukrake zoekvraag geeft.

Je kunt jezelf namelijk de moeite besparen als je geen toegevoegde waarde biedt ten opzichte van de informatieve artikelen die al beschikbaar zijn. Met een tekst die niets nieuws vertelt ga je echt niet meer bezoekers trekken.

De beste manier om een goed informatief artikel te schrijven die lezers gaat trekken, is door eerst wat onderzoek te gaan doen. Tik het onderwerp dat je in gedachten hebt in de Google zoekbalk en kijk naar de eerste zoekresultaten; dit zijn voorbeelden van goede informatieve teksten die je moet gaan overtreffen. Je zult met betere informatie moeten komen om op te vallen.

Als je inmiddels een idee voor een tekst hebt, is het belangrijk om vervolgens deze onderstaande 5 tips op te volgen.

Tip 1: Bepaal je doelgroep

Wat voor de één heel interessant is, is voor een ander slaapverwekkend. Dus als je een informerende tekst over bijvoorbeeld mediteren wil schrijven, is het belangrijk om te bepalen hoeveel jouw doelgroep al van meditatie weet. Op basis van dat gegeven ga je je tekst vormgeven.

Als jouw doelgroep nog nooit heeft gemediteerd, kun je dus beginnen met een uitgebreide uitleg over meditatie en hoe daar het beste mee kunt starten. En tegen welke problemen je ongetwijfeld aan gaat lopen. Als je je op lezers richt die al wel wat ervaring met mediteren hebben, dan kun je die uitleg achterwege laten. Zij zijn meer op zoek naar verdieping. Als je dan met een verhaal voor beginners komt is het voor hen geen informerende tekst.

Tip 2: Maak de boodschap voor jezelf scherp

Wat wil je nu eigenlijk in die informatieve tekst vertellen? Als je in het wilde weg maar wat gaat schrijven, is de kans groot dat jouw informerende tekst alle kanten op schiet. Het gevaar is dan dat je heel veel vertelt maar uiteindelijk niets zegt.

Bepaal vooraf dus of:

 • Je jouw lezers wil vertellen wat de voordelen van meditatie zijn;
 • Je beginners tips geeft om makkelijker te kunnen mediteren;
 • Lezers die al ervaring hebben uitlegt hoe ze nog een stapje verder kunnen gaan.

Het is handig als je een voor de hand liggende zoekvraag van je doelgroep centraal zet, zoals: ‘Waarom word ik zo snel afgeleid als ik wil mediteren?’

Ook interessant om te lezen: Daarom staat je concurrentie op pagina 1 van de zoekresultaten (en jij niet)

Tip 3: Let op de opbouw

We weten allemaal dat een tekst een titel, een inleiding, tekst en een afsluiting heeft. Dat is een mooi beginpunt, maar bij een echt goede informatieve tekst wil je de opbouw nog wat extra aandacht geven. Zet vooraf gewoon met wat steekwoorden een soort leidraad op:

 • Titel: Waarom word ik zo snel afgeleid als ik wil mediteren?
 • Inleiding: Je kent het wel, je wil mediteren, maar het lukt je niet om je hoofd leeg te krijgen. In gedachten ben je een boodschappenlijstje aan het maken.
 • Alinea 1: Zo maak je je volle hoofd wat leger.
 • Alinea 2: Ontspan met muziek.
 • Alinea 3: Zorg voor een prikkelarme omgeving.
 • Afsluiting: Blijf oefenen. Iedere beginner heeft hier last van en het wordt vanzelf makkelijker.

Met een dergelijk lijstje heb je in korte tijd duidelijk op een rijtje gezet waar je naartoe gaat schrijven. Dit maakt het schrijven niet alleen veel eenvoudiger, het zorgt er ook voor dat je sneller een goede tekst op je scherm hebt staan.

Tip 4: Wacht niet te lang met antwoorden

Je lezer is aan jouw informatieve tekst met een zoekvraag in het achterhoofd begonnen. Nu is het bij een gemiddelde televisieshow al vreselijk irritant als een presentator tergend lang wacht met het vertellen van een uitslag, bij het lezen van een tekst is dat net zo ergerlijk. Sterker nog: als je te lang gaat rekken ben je je lezer kwijt.

Als je een antwoord op de zoekvraag ‘Waarom word ik zo snel afgeleid als ik wil mediteren?’ wil geven, vertel je dat in principe in de eerste alinea. In de rest van je verhaal geef je voorbeelden en/ of aanvullende tips.

Zo houd je je lezer tot het einde van je verhaal geboeid.

Tip 5: Wees lief voor de scannende lezer

Een online lezer is een ongeduldige lezer. Ga maar eens bij jezelf na wanneer jij voor het laatst echt iedere zin van een blogartikel hebt gelezen, ik durf te wedden dat je je dat niet eens meer kunt herinneren. De kans is groot dat jouw lezers op eenzelfde manier jouw informerende tekst gaan scannen.

Ze bekijken de titel en inleiding, en daarna glijden hun ogen over datgene wat hen het meeste interesseert. Nu zijn er een paar tips om die scannende lezers toch te ‘vangen’:

 • Gebruik goede tussenkopjes, deze worden altijd gescant en zorgen ervoor dat een alinea wel of niet wordt gelezen.
 • Gebruik opsommingen. Dit leest prettig, het ziet er overzichtelijk uit en het wordt ook nog eens automatisch door een scannende lezer meegepakt.
 • Gebruik witregels. Als een scannende lezers lange alinea’s ziet, haakt deze zowat meteen af. Grote blokken tekst ogen saai en langdradig

Hulp bij het schrijven van goede informatieve teksten

Mediteren valt niet mee als je net begint, hetzelfde geldt voor het schrijven van informatieve teksten. Als je geen tijd of zin hebt om te oefenen met schrijven kun je dat altijd aan ons uitbesteden. Dan kun je letterlijk slapend meer bezoekers naar je website trekken!

Liselore

Liselore

Levensgenieter, boekenwurm en enthousiast fan van bitterballen. Staat te trappelen om er met adviezen, onderzoeken en teksten voor te zorgen dat jouw website meer bezoekers en klanten gaat trekken.

Geplaatst in

Laat een reactie achter