Dit zijn de 5 beste gratis SEO tools

Dit zijn de 5 beste gratis SEO tools

Of je nu al een tijdje met de vindbaarheid van je website bezig bent of nog maar net komt kijken: tools die SEO een stukje makkelijker maken zijn altijd welkom. Daarom geeft het Online Marketing Huis je een overzichtje van de beste gratis SEO tools. Je hoeft het nu eenmaal niet duurder te maken dan nodig is!

Google Trends

Natuurlijk heeft Google meerdere gratis SEO tools, zoals Google Analytics en Google Search Console, maar aangezien we die allemaal al wel kennen, laat ik die hier even buiten beschouwing. Google Trends is wat onbekender, maar dat is eigenlijk heel onterecht. Je kunt er namelijk precies zien waar mensen op dit moment naar zoeken.

Zo is er te zien de zoekterm ‘vitamine D’ met ruim 5.000 zoekopdrachten per dag behoorlijk populair in Nederland is. Dus als jij bijvoorbeeld een webshop met vitamines en supplementen hebt, is het een goed idee om een blogartikel over vitamine D te schrijven.

Maar dat is niet het enige. Je kunt er ook makkelijk vergelijken welke zoektermen jouw doelgroep vaker gebruikt. En dat is natuurlijk ontzettend handig. Zo kun je bijvoorbeeld zien dat er meer op het woord ‘tuinontwerp’ dan op het woord ‘tuinarchitect’ wordt gezocht. Als jij een tuinarchitect bent, kun je dus beter het woord tuinontwerp in je teksten gebruiken.

De beste gratis SEO tools - Google Trends

Answer the public

Als je het moeilijk vindt om nieuwe onderwerpen of invalshoeken voor je blogartikelen te verzinnen is de website van Answer the public echt een uitkomst. Je vult hier gewoon een paar steekwoorden in en dan krijg je op basis hiervan een overzicht van de vragen die mensen aan Google stellen.

Deze vragen komen rechtstreeks uit de Google database en hoe groener het bolletje bij de vraag is, hoe vaker deze vraag wordt gesteld. Hieronder staat een voorbeeld van de vragen die verschijnen als je het woord ‘marketing’ intikt:

De beste gratis SEO tools - Answer the public

Answer the public is officieel geen gratis SEO tool. Je krijgt iedere dag 2 gratis vragen, met een (behoorlijk duur) abonnement kun je hier onbeperkt gebruik van maken. Als je vooraf goed bedenkt wat je wil vragen, heb je dat betaalde abonnement helemaal niet nodig.

Screaming Frog SEO Spider

Ik weet het, het is een belachelijke naam. Maar de SEO spider is wel een hele handige gratis SEO tool die je kunt downloaden van de website van Screaming Frog. Met dit programma kun in één oogopslag je complete website nalopen op SEO fouten.

Zo kun je bijvoorbeeld zien of er kapotte links op je website zijn, of je je koppen goed hebt staan en of je overal een titel en meta-omschrijving hebt ingevuld.

De beste gratis SEO tools - Screaming Frog SEO Spider

Het is wel zo dat deze gratis SEO tool best ingewikkeld kan zijn om te gebruiken. Er zijn ontzettend veel verschillende tabbladen en functies zodat je al snel niet meer weet waar je nu eigenlijk moet kijken. Bekijk daarom eerst de tutorial op de website van Screaming Frog voordat je er echt induikt, dat scheelt je heel veel zoeken.

Pagespeed Insights

Snellere websites komen hoger in de Google zoekresultaten te staan dan tragere websites. Dit komt omdat Google vooral goede zoekresultaten wil laten zien. Als jij op de bus staat te wachten en even snel met je mobiele telefoon iets wil opzoeken, wordt je niet blij van een langzame website die je ook nog eens heel veel data kost.

Nu hoef je niet met een stopwatch bij je website te gaan zitten om te controleren hoe snel deze is. Je kunt de URL gewoon invoeren in de gratis SEO tool van Pagespeed Insights.

Nu moet ik er wel bij vermelden dat het bij deze online tool (die overigens ook uit de koker van Google komt) al heel snel lijkt alsof je een trage website hebt. Ik vind ze namelijk iets te kritisch, want het is nagenoeg onmogelijk om meer dan 90 punten te halen.

Zo lang je een oranje score hebt (alles vanaf 50 punten), zit je in principe goed en hoef je je nergens zorgen over te maken. Het kan alleen geen kwaad om de opgesomde tips te lezen om je website nog wat sneller te maken.

De MozBar

Ik sluit af met mijn absolute favoriet als het om gratis SEO tools gaat: de MozBar. Dit is een extensie voor Chrome en deze laat zien hoeveel domein autoriteit een website heeft.

Domein autoriteit is een label dat Google aan iedere domeinnaam meegeeft om te bepalen hoe waardevol en betrouwbaar een website is. Die domein autoriteit wordt hoofdzakelijk bepaald op basis van hoeveel andere websites naar deze domeinnaam linken. Hoe hoger de domein autoriteit van een website is, hoe hoger deze in de zoekresultaten zal komen te staan.

De beste gratis SEO tools - MozBar

Zie jij dat een concurrent een hogere domein autoriteit (de MozBar noemt dit DA) heeft dan jouw eigen website? Dan weet je dus dat je wat meer externe links moet gaan verzamelen om ook in de zoekresultaten goed te kunnen concurreren.

Wat doe je als je er niet uitkomt met die gratis SEO tools?

Nu kan het zijn dat je er met de bovenstaande gratis SEO tools niet helemaal uitkomt, zeker als je nog niet heel erg bekend bent met de basisprincipes van SEO. Schroom dan vooral niet om contact op te nemen met het Online Marketing Huis, wij helpen je graag verder!

Liselore

Liselore

Levensgenieter, boekenwurm en enthousiast fan van bitterballen. Staat te trappelen om er met adviezen, onderzoeken en teksten voor te zorgen dat jouw website meer bezoekers en klanten gaat trekken.

Geplaatst in ,

Laat een reactie achter