5 tips om je blogartikelen beter vindbaar te maken

5 tips om je blogartikel beter vindbaar te maken

Je hebt ontzettend je best gedaan om een nieuw blogartikel voor je website te schrijven. Maar als je een week na publicatie eens gaat kijken hoeveel mensen dat artikel nu eigenlijk hebben gelezen, zakt de moed je spontaan in de schoenen. Jouw schrijfsels verdienen meer lezers, daarom geeft het Online Marketing Huis je in dit artikel 5 tips om je blogartikel beter vindbaar te maken. Wedden dat je blogs hiermee door veel meer mensen worden gelezen?

1. Behandel een onderwerp dat je doelgroep bezig houdt

Het is niet de bedoeling dat je uit je losse pols blogartikelen gaat schrijven, over onderwerpen die je toevallig net onder de douche hebt bedacht. Een blog is namelijk de ideale plek om vragen, behoeften of problemen van je doelgroep te behandelen.

Zij vullen die vragen en problemen immers gewoon in de Google zoekbalk in. Wanneer jij daar een goed blogartikel over hebt geschreven, is de kans groot dat ze dat artikel zullen vinden.

Als jij een coach bent die vrouwen helpt met afvallen, kun je blogartikelen beter vindbaar maken door veelvoorkomende vragen van vrouwen met overtollige kilo’s beantwoorden. Ik noem een paar voorbeelden:

  • Zo zorg je ervoor dat je minder snoept;
  • 3 tips om het jojo-effect te voorkomen;
  • Kun je ook afvallen zonder te sporten?

2. Kies een goede zoekterm

Laat ik even doorgaan met de 3 voorbeelden die ik hierboven als mogelijke titels voor blogartikelen van een afvalcoach heb genoemd. De zoektermen in deze voorbeelden zijn:

  • Minder snoepen
  • Jojo-effect voorkomen
  • Afvallen zonder sporten

Dit zijn zoektermen die je doelgroep gebruikt, dus zorg ervoor dat Google snapt dat jouw blogartikel een goed antwoord op deze zoekvraag geeft, hiermee maak je het blogartikel beter vindbaar. Je moet hiervoor de zoekterm in de titel en in de eerste alinea van de tekst gebruiken. Daarna laat je de zoekterm nog een paar keer in je tekst terugkomen.

Het is niet nodig om de zoekterm exact te gebruiken, Google snapt het echt wel als je vervoegingen gebruikt, zoals ‘minder snoept’ en ‘minder drop snoepen’. Waar je wel op moet letten is dat je niet gaat overdrijven. Het heeft een averechts effect als je de zoekterm veel te vaak gebruikt.

3. Bedenk een goede titel

Lezers bepalen vaak op basis van de titel of ze het artikel willen lezen of niet, en die beslissing wordt in de zoekresultaten al gemaakt. Zorg er dus voor dat je een titel bedenkt waar jouw doelgroep echt niet omheen kan.

Aantrekkelijke titels beloven een antwoord op een vraag of probleem. En als je je doelgroep goed kent, is het geen enkel probleem om in te spelen op datgene wat zij graag willen weten.

Het mooie is dat Google aantrekkelijke titels ook beloond met een hoger plekje in de zoekresultaten. De resultaten waar (door die fantastische titel) vaak op wordt geklikt, gaan vanzelf stijgen. En zo wordt jouw blogartikel uiteindelijk steeds beter vindbaar.

4. Biedt waarde in je blogartikel

Mensen die in de zoekresultaten (of op social media) op basis van je titel beslissen dat ze jouw blogartikel willen lezen, hebben een bepaald verwachtingspatroon. Dus geef die mensen ook daadwerkelijk een nuttig antwoord op hun vraag of een oplossing voor hun probleem.

Ga niet exact hetzelfde vertellen als je concurrenten en kom ook niet met voor de hand liggende oplossingen die de lezer zelf had kunnen bedenken. Het gaat erom dat je echt waardevolle informatie biedt. Laat zien dat jij degene bent die hen het beste kan helpen!

Waardevolle blogartikelen worden namelijk door je lezers op social media gedeeld. En je website kan ook een shortcut bij de favorieten krijgen. Op die manier worden je blogartikelen vanzelf beter vindbaar.

5. Deel je blogartikel via social media

Social media is wel degelijk een onderdeel van SEO, het valt onder de zogenaamde ‘off page SEO’. Door je blogartikel meteen na het publiceren ook op je social media-kanalen te delen, kun je de eerste bezoekers naar je artikel leiden.

Als helemaal niemand weet dat je een nieuw blogartikel hebt geschreven, is het sowieso moeilijk om lezers te krijgen. En die eerste lezers zijn je eerste beginnetje om de vindbaarheid op stoom te krijgen. Gaan die eerste lezers het artikel vervolgens ook op social media delen? Dan heb je goud in handen.

Wees niet te terughoudend met het delen van je blogartikel op social media. Maar een klein deel van je volgers ziet je bijdragen, dus roep gerust meerdere keren dat er een nieuw interessant artikel op je website staat.

Meer tips om je blogartikelen beter vindbaar te maken

Zou jij graag (meer) willen bloggen, maar lukt het je maar niet om waardevolle blogs te schrijven? Het Online Marketing Huis kan helpen. Je kunt bijvoorbeeld het schrijven van blogartikelen aan ons uitbesteden, maar we kunnen je ook leren hoe je beter en makkelijker kunt schrijven.

Schrijven is namelijk geen talent waar je toevallig mee geboren wordt, iedereen kan het leren. Met opbouwende kritiek en oefeningen zorgen wij ervoor dat het bloggen je beter afgaat en dat je blogartikelen beter vindbaar worden.

 

Liselore

Liselore

Levensgenieter, boekenwurm en enthousiast fan van bitterballen. Staat te trappelen om er met adviezen, onderzoeken en teksten voor te zorgen dat jouw website meer bezoekers en klanten gaat trekken.

Geplaatst in , ,

Laat een reactie achter