Wat kost een eigen online leeromgeving?

Wat kosten een eigen online leeromgeving

De online trainingen schieten als paddenstoelen uit de grond en nu zie jij het ook wel zitten om zo’n training op te zetten. In je hoofd heb je al precies bedacht over welke onderwerpen je het wil gaan hebben, voor wie die training interessant is en wat je daaraan zou willen verdienen. Maar ja, hoe zet je zoiets op? En wat kost zo’n eigen online leeromgeving nu eigenlijk?

In dit artikel leg ik je uit wat er bij het opzetten van een online training komt kijken en met welke kosten je ongeveer rekening moet gaan houden.

Inhoudsopgave:
Dit heb je nodig om een online training op te zetten
Van hosting tot betaling
De kosten voor een eigen online leeromgeving
Hier moet je ook rekening mee houden
Zoveel tijd en moeite kost het om zelf een online leeromgeving op te zetten
Waarom moeilijk doen als het ook makkelijker kan?

Dit heb je nodig om een online training op te zetten

Of je nu één of twintig online trainingen aan wil gaan bieden, je hebt altijd een online leeromgeving nodig. Met deze basis bied je de verschillende modules achter een betaalmuur aan en kunnen je deelnemers in een gebruiksvriendelijke omgeving horen en lezen wat jij hen te vertellen hebt. Maar daar heb je dus wel een aantal tools voor nodig:

 • Een WordPress website;
 • Een subdomein met WordPress en hosting van dat subdomein;
 • Hosting van het subdomein;
 • De LearnDash plugin;
 • De Woocommerce plugin;
 • Een account bij Mollie.

Van hosting tot betaling

De kans is groot dat je al een WordPress website en hosting hebt, dus die twee kun je dan al van het lijstje afstrepen. Dat schiet lekker op. Nu is het alleen wel zo dat het zowel technisch als praktisch het beste is als je de online leeromgeving op een subdomein van je oorspronkelijke website zet.

Dit houdt in dat je een subdomein moet registreren en hosting voor het subdomein moet regelen (hoewel dat bij veel hosting partijen gratis is). Bovendien moet je ook controleren of je het thema van je originele website zonder extra kosten op je subdomein kunt gebruiken. In veel gevallen heb je het thema voor één website aangeschaft. Dan zul je nog een licentie voor de online leeromgeving aan moeten schaffen.

Vergeet ook geen extra SSL certificaat voor je subdomein af te sluiten. Dit is bij veel aanbieders gratis, maar vergeet dat in ieder geval niet te controleren.

De volgende stap is de aanschaf van LearnDash, de plugin waarmee je de online leeromgeving zelf op kunt zetten. Ja, er zijn genoeg andere tools waarmee je ook een online leeromgeving op kunt zetten. LearnDash is alleen het makkelijkste om te gebruiken en het is ook nog eens heel betaalbaar. Wat mij betreft hoef je dus niet verder te zoeken naar betere of goedkopere alternatieven.

Je wil natuurlijk ook dat je deelnemers voor de online training kunnen betalen, en daar heb je de Woocommerce plugin en een account bij Mollie voor nodig.

Ook interessant om te lezen: Waarom kies je voor een LearnDash omgeving?

De kosten voor een eigen online leeromgeving

Ik ga er nog steeds vanuit dat je al een WordPress website en hosting hebt. Dus als ik dat buiten beschouwing laat, moet je aan de volgende kosten voor een eigen online leeromgeving denken:

 • Domeinregistratie van het subdomein, dit kan al vanaf € 2,95 per jaar;
 • Hosting van het subdomein. In de meeste gevallen wordt dit door je hosting partij gratis aangeboden;
 • Eventuele kosten voor een extra SSL certificaat;
 • Eventuele kosten voor hergebruik van het thema;
 • Voor een LearnDash (basis) licentie betaal je € 137,60 per jaar;
 • Woocommerce is een WordPress plugin om betalingen te faciliteren, en deze is helemaal gratis;
 • Mollie is een betaalprovider en bij hen betaal je € 0,29 per geslaagde transactie.

Het is dus niet eenvoudig om de kosten voor het opzetten van een eigen online leeromgeving in algemene zin op te sommen, dit is voor iedere situatie anders. Daar komt nog bij dat ik in het bovenstaande lijstje alleen de essentiële plugins heb genoemd, het is goed mogelijk dat je voor jouw specifieke wensen nog extra (betaalde) plugins nodig hebt.

Hier moet je ook rekening mee houden

Als je eenmaal de plugins van LearnDash en Woocommerce aan je WordPress website hebt toegevoegd en een abonnement bij Mollie hebt afgesloten, wordt het tijd om echt de mouwen op te gaan stropen.

Als je verstandig bent, laat je LearnDash dus op een subdomein van je website draaien, bijvoorbeeld: https://school.onlinemarketinghuis.nl/. Maar je wil de vormgeving van je online leeromgeving natuurlijk wel op je eigen huisstijl laten aansluiten. Bij het Online Marketing Huis gebruiken we Beaver Builder om de look & feel van je website na te maken, de kosten voor een licentie van een jaar zijn € 85,60.

Het gebruik van Beaver Builder is niet essentieel voor de vormgeving van je online leeromgeving, maar het maakt je leven wel een stuk makkelijker. Zeker als je geen doorgewinterde websitebouwer bent. Houd dus ook rekening met deze kosten.

Zoveel tijd en moeite kost het om zelf een online leeromgeving op te zetten

Ik heb in de bovenstaande alinea’s een overzicht gegeven van de mogelijke kosten van het opzetten van een eigen leeromgeving, maar zoals je al ziet is dit allemaal best ingewikkeld omdat geen enkele situatie hetzelfde is. En dan heb ik het alleen nog maar over het financiële aspect. In de praktijk wordt het niet makkelijker en zal het ook heel veel tijd en moeite kosten om alles zelf te bouwen. En tijd is in principe ook geld.

Als je geen ervaring met het bouwen van websites hebt, ben je al snel een paar maanden aan het vloeken, tieren en puzzelen voordat je überhaupt aan het maken van de training zelf bent toegekomen. Je hebt daarna dus ook nog eens tijd nodig om de training op te zetten en filmpjes op te nemen.

Als je al die uren voor het zelf bouwen van een online leeromgeving bij elkaar optelt, ben je uiteindelijk dus helemaal niet goedkoper uit. Je had die tijd namelijk ook aan facturabele uren kunnen besteden. Het is dus zeker verstandig om je eigen tijd en moeite in het gehele kostenplaatje mee te nemen.

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijker kan?

Een eigen online leeromgeving is perfect om extra inkomsten te verdienen. Zodra de training af is en je deze goed via je website en social media promoot, komt het geld binnenrollen terwijl je er zelf niets meer voor hoeft te doen. Je loopt dus geen groot risico als je het bouwen van die online leeromgeving gewoon uitbesteedt. Die investering verdient zichzelf snel genoeg terug.

De kosten zijn natuurlijk hoger als je het bouwen van een eigen online leeromgeving aan een expert overlaat. Maar dat weegt niet op tegen de voordelen. Het is veel sneller af, ziet er professioneel uit en alles werkt als een zonnetje. En in het geval van een uitbesteding aan het Online Marketing Huis kunnen we er meteen voor zorgen dat er een goede e-mailmarketing bij zit en dat je training met SEO goed vindbaar is. Zo heb je nog meer deelnemers en dus nog meer inkomsten!

Saskia

Saskia

Liefhebber van natuur en aardse spiritualiteit die het heerlijk vind om in de klantreis van bedrijven te duiken en daardoor strategisch de mogelijkheden omhoog haalt. Ziet altijd kansen.

Geplaatst in

Laat een reactie achter