Diefstal of plagiaat: zijn je trainingen goed beschermd?

Plagiaat

Plagiaat voorkomen is moeilijk. Zelfs diefstal van een gehele training is niet volledig te vermijden. Maar daar grote zorgen over hebben is verspilde energie. Voordat we je vertellen waarom je dat niet moet doen, geven we je eerst 5 tips om diefstal van je online training te voorkomen.

Inhoudsopgave:
Tip 1. Maak je copyright duidelijk op je website
Tip 2. Gebruik een watermerk in de afbeeldingen en video’s
Tip 3. Kies een goed beveiligde streaming dienst voor de video’s
Tip 4. Stel enkel gebruik van paswoorden voor elke training in
Tip 5. Zet bepaalde gebruiksfuncties uit
Hoef ik me dan geen zorgen over plagiaat te maken
Content sharing is gangbaar en vaak zelfs goed voor je zichtbaarheid
Een persoonlijke interactieve training wordt niet snel ‘uitgeleend’
Een volledige online training stelen is voor dieven veel te veel werk
De voordelen van plagiaat wegen niet op tegen het gevaar

Tip 1. Maak je copyright duidelijk op de website

Vermeld met de © en ook tekstueel goed zichtbaar op de website dat het jouw tekst en jouw online training is. In Nederland is het auteursrecht in de Auteurswet geregeld. ‘Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.’ Je hoeft dit recht niet speciaal aan te vragen, dit word je automatisch toegekend. Verstandig is het wel om op je website te vermelden dat het copyright bij jou ligt. En vermeld ook op een duidelijk zichtbare plek dat de tekst niet gebruikt mag worden zonder jouw uitdrukkelijke toestemming. Potentiële contentdieven zullen iets langer nadenken voordat ze plagiaat gaan plegen.

Tip 2. Gebruik een watermerk in de afbeeldingen en video’s

Gebruik in afbeeldingen en in video’s een herkenbaar watermerk. Het logo of een beeldmerk dat herkenbaar is voor het bedrijf. Zorg dat deze weliswaar duidelijk zichtbaar en niet makkelijk te verwijderen is, maar ook dat het niet de aandacht wegtrekt van het doel. Een doorzichtige versie van het logo is bijvoorbeeld een goede optie.

Tip 3. Kies een goed beveiligde streaming dienst voor de video’s

Als je video’s gebruikt voor je online trainingen, kies dan voor een streaming dienst die zorgt voor bescherming van de video’s. Voor Vimeo bijvoorbeeld is er een password-constructie. En je kunt bij Vimeo instellen dat je video’s niet gedownload of ergens anders embed (=op een andere site geplaatst) mogen worden. Hiermee zorg je er in ieder geval voor dat plagiaat niet makkelijk is.

Tip 4. Stel enkel gebruik van paswoorden voor elke training in

Een goede bescherming is zorgen dat een password slechts door één persoon tegelijk gebruikt kan worden. Logt er met hetzelfde password iemand tegelijkertijd in, dan wordt de eerste persoon die inlogde uit het systeem gegooid. Combineer je dat met een zeer persoonlijke interactieve training, die door de tweede persoon vervolgens in de war geschopt wordt, dan zal de originele gebruiker minder geneigd zijn de password en daarmee zijn training met anderen te delen.

Tip 5. Zet bepaalde gebruiksfuncties uit

Een laatste optie is om bepaalde functies uit te zetten in je trainingen. Een voorbeeld is de klik met de rechtermuisknop die het mogelijk maakt om afbeeldingen op te slaan. Of de functie copy-paste. Dit kan met plugins in WordPress. Ons advies is om deze optie alleen te gebruiken als je al te maken hebt gehad met plagiaat. Het is namelijk voor gebruikers van je online training een vrij frustrerende bescherming, omdat deze veel gebruikt wordt voor het maken van notities of een samenvatting van de training.

Ook voor de technische ondersteuning van jouw online leeromgeving kun je bij het Online Marketing Huis terecht. Ontdek de voordelen

Hoef ik me dan geen zorgen meer over plagiaat te maken?

Het ontwikkelen en maken van een goede, complete online training is veel werk. Het idee dat anderen daar misbruik van maken is op zijn minst alarmerend. Realiseer je echter dat het gebruiken van andermans content een wijdverbreid fenomeen is op internet. Heel vaak gebeurt het niet eens opzettelijk. Je ziet een goed idee en je maakt er je eigen variant op. Je ziet een goede aanpak en je gebruikt deze voor je eigen online training. Eigenlijk is bijna niets meer volledig origineel.

Content sharing is gangbaar en vaak zelfs goed voor je zichtbaarheid

Een goed element uit je training, een sterke video of een goede checklist. Je mag trots zijn als een ander dit ook wil gebruiken. Echter mag je wel verwachten dat je dan vermeld wordt. Met naam en toenaam en uiteraard een link naar je eigen website of online leeromgeving. Ontdek je ergens je eigen werk zonder vermelding, neem dan contact op met het verzoek dit alsnog te doen. In 9 van de 10 gevallen is de deler zich niet bewust van het plagiaat en wil je graag tegemoet komen.

Een persoonlijke interactieve training wordt niet snel ‘uitgeleend’

Zijn je trainingen interactief en persoonlijk, dan zal iemand die ervoor betaald heeft niet snel geneigd zijn om zijn password te delen of uit te lenen. Immers als je bij hoofdstuk 3 bent en net een toets hebt afgerond met een goede score, wil je niet graag dat iemand anders de dag erna in hoofdstuk 5 bezig is en de volgorde verstoort. Dit voorkomt dat deelnemers die je niet kent (die dus niet bekend zijn in je CRM) in je trainingen komen.

Een volledige online training stelen is voor dieven veel te veel werk

Het klinkt interessant en lucratief. Een complete training zo overnemen op de eigen website en er dan geld mee verdienen. De werkelijkheid is minder rooskleurig en simpel. Een training overnemen betekent eerst zelf toegang krijgen (dus betalen en je gegevens achterlaten), dan alle onderdelen kopiëren, hosten, op maat maken, links aanpassen, etc. etc. Het is veel werk, maakt de kwaliteit van de training zeker niet beter en is vaak de investering in uren niet waard.

De voordelen van plagiaat wegen niet op tegen het gevaar

Het is bijna een contradictie. Je wilt zo weinig mogelijk de aandacht trekken. Maar je hebt een product gestolen dat zo veel mogelijk bekendheid moet genereren. Dus je gaat marketing voeren, volgers trekken, vissen in dezelfde vijver als diegene waarvan je hebt gestolen. Terwijl je niet ontdekt wilt worden. Dit is een risico dat maar weinig mensen zullen willen lopen.

Kortom, er zijn manieren om het risico op plagiaat of diefstal te verminderen of zelfs te voorkomen. Maak een goede, gepersonaliseerde interactieve training. Neem alle voorzorgen die we hierboven hebben beschreven. En monitor regelmatig je omgeving en verzoek een deler om je te vermelden bij de gedeelde content. Maar vooral ook, laat je angst ervoor niet je energie, passie en liefde voor het maken van je online training verminderen. Zorg dat jouw training de beste en meest unieke in zijn soort, dan zal je succes ermee automatisch dieven afschrikken.

Saskia

Saskia

Liefhebber van natuur en aardse spiritualiteit die het heerlijk vind om in de klantreis van bedrijven te duiken en daardoor strategisch de mogelijkheden omhoog haalt. Ziet altijd kansen.

Geplaatst in

Laat een reactie achter