Hoe lang mag een online les duren?

Online les

Een goede online leeromgeving opzetten in LearnDash is de beste basis voor je succes. Maar sterke inhoud is uiteindelijk waar het om draait. Een van de dingen waar je over na moet denken is het verdelen van de aandacht over de verschillende onderdelen van de trainingen. Dat doe je onder andere met een goede opbouw in hoofdstukken. Een vraag die vaak wordt gesteld is; ‘hoe lang mag een hoofdstuk, een video of een online training duren’?

Hoe bepaal je de lengte van een online les in een online training?

Belangrijk is dat er bij de start goed nagedacht wordt over factoren als:

  • Wat biedt de digitale leeromgeving?
  • Wat is het doel van elke online les?
  • Is de online les of online training leuk en dynamisch?
  • Hoe volgen mijn klanten de online les of online training?

Dit zegt veel over hoe een online leeromgeving wordt gevuld. Met teksten, video’s of animaties. Diepgaande of lichtere onderwerpen. Brede kennisdeling of echte verdieping. Allemaal factoren die invloed hebben op de lengte van de training en de onderliggende lessen.

Wat is het aanbod op de digitale leeromgeving?

Om de juiste lengte van een online les of training te bepalen is het belangrijk te weten wat je met je digitale leeromgeving wilt bereiken. Een succesvolle training ‘Alles over de werking van het menselijke brein’, vraagt om een uitgebreide cursus met veel inhoud. De doelgroep voor deze training zal zich ook realiseren dat het onderwerp diepgaand is en inzet zal vergen in de vorm van langere hoofdstukken en uitgebreide video’s. Korte instructies over praktische zaken zoals ‘het inplannen van pauzes in Outlook’ bedienen een andere doelgroep en daarvan zal de inhoud anders en vooral ook korter zijn. Deze twee vormen van onderwijs en instructie kunnen prima met elkaar op één leeromgeving gecombineerd worden. Belangrijk is echter dat de inhoud en manier van overbrengen van elkaar verschillen, waardoor de duur daarop ook automatisch wordt afgestemd.

Wat is het doel van elke online les?

Zeker bij uitgebreide trainingen is een opsplitsing in losse hoofdstukken belangrijk. Om het overzicht te behouden en een logische opbouw te maken voor je cursisten. Dit bereik je door de online training op te delen in instructie-hoofdstukken, samenvattingen, toetsen en andere manieren van instructie. En dit maakt ook direct het verschil in duur van een online les inzichtelijk. Instructie-video’s of hoofdstukken mogen langer zijn, de cursist verwacht dit en neemt hier de tijd voor. Een samenvatting moet echter kort zijn en alleen de belangrijkste topics behandelen.

Een dynamische online training maken

De duur van je online lessen is mede afhankelijk van je doelgroep. Een adolescent bereik je met kort, snel en toegankelijk lesmateriaal. Iemand die ouder is en met een uitgebreidere training aan de slag gaat zal zich met gemak verdiepen in een lange lap tekst. Ook het onderwerp van de training bepaalt of tekstuele hoofdstukken voldoen of dat animatie-video’s beter passen. In alle gevallen is het belangrijk dat je goed nadenkt over afwisseling in je lesmateriaal en dat je voldoende pauzes inbouwt met dynamisch materiaal zoals een quiz, een samenvatting of bijvoorbeeld een infographic.

Hoe volgt de doelgroep de online training?

Het volgen van een training op een mobiel device is heel anders dan op een laptop of desktop. De grootte en helderheid van het beeld heeft grote invloed op de ogen en de hersenen. Trainingen die op mobiele devices worden gevolgd moeten een andere, snellere inhoud hebben en korter van duur zijn. Belangrijk is om de schermduur van instructies en lessen op een smartphone korter te houden.

Bestaat de perfecte lengte van een online les?

Het antwoord daarop is kort en bondig. Nee. Er zijn te veel factoren van invloed op de perfecte duur van een online les. Een aantal daarvan zijn zojuist uiteengezet. Belangrijk is dat de online training ervoor zorgt dat het doel van de cursist wordt bereikt. Bij een onderwerp dat diepgang vereist is een andere duur van de hoofdstukken logisch dan bij een kort praktisch onderwerp. Uiteindelijk is het van belang dat de training boeiend is, afwisselend, dat het einddoel wordt bereikt en dat de cursisten tevreden zijn. Heb je dat bereikt, dan heb je je de perfecte lengte van jouw online trainingen gevonden.

Voor meer informatie over het maken van een online training of cursus kun je vrijblijvend contact met ons opnemen.

 

Saskia

Saskia

Liefhebber van natuur en aardse spiritualiteit die het heerlijk vind om in de klantreis van bedrijven te duiken en daardoor strategisch de mogelijkheden omhoog haalt. Ziet altijd kansen.

Laat een reactie achter