De beste hosting voor je online leeromgeving?

De beste hosting voor je online leeromgeving

Als je een serieuze start wilt maken met je online leeromgeving, weeg je eerst goed af waar je je online trainingen wilt onderbrengen. Kies je voor een Leer Management Systeem (LMS), een volledig gehost systeem dat veel werk voor je wegneemt? Of kies je voor een eigen hostingpartner en ga je werken met eigen hostingsoftware? Hieronder lees je ons advies.

Wat doet een Leer Management Systeem?

Het LMS is een kant-en-klaar instapmodel voor het inrichten van een leeromgeving. Bekende LMS-en zijn Absorb, Schoology en Canvas. Het LMS bewaakt en beheert alle technische details en veel wordt voor je opgelost. Het nadeel van het LMS is dat je elke maand een behoorlijk vast maandbedrag betaalt. Ook in de maanden dat je minder omzet draait en minder online trainingen verkoopt. Alsof je de huur betaalt voor een appartement waar je niet in woont.

Wat is het alternatief voor een LMS?

Een andere en in onze ogen betere optie is om in de beginperiode flink wat tijd te investeren in een eigen hostingomgeving. Vergelijk dit met je eigen huis bouwen. Het kost veel tijd bij de start, maar uiteindelijk is alles van jou en betaal je geen huur meer. Alleen nog de onderhoudskosten en de inrichting.

Wat is de eerste stap naar eigen hosting voor je online leeromgeving?

Je begint met de aanschaf van je domeinnaam. Daarna kies je voor een Content Management Systeem (CMS). Er zijn verschillende CMS mogelijkheden. Een aantal ervan klinken je ongetwijfeld bekend in de oren, zoals Joomla, Magento, Drupal en de bekendste: WordPress.

Waarom is WordPress de bekendste?

Simpelweg omdat WordPress wereldwijd het meest gebruikte CMS is en daarmee automatisch ook volgens gebruikers het beste CMS. WordPress heeft enorm voordeel dat het een open source systeem is. Dat betekent dat iedereen die dat wil er plugins, widgets en andere software voor kan ontwikkelen en aanbieden. Eigenlijk werkt dus iedereen mee aan het succes van WordPress.

Waarom is WordPress ook de beste keuze voor mijn online leeromgeving?

  1. Je wilt de kosten en snelheid in eigen hand houden;
  2. Je wilt geen dikke kosten maken als je slechts basisfuncties gebruikt;
  3. Je wilt door ontwikkelen op je eigen tempo;
  4. Je wilt gebruik kunnen maken van de WordPress ‘marktplaats’;
  5. Je wilt deel uitmaken van een groot geheel van gebruikers die jouw leeromgeving beter maken.

Wat bepaalt dan de kosten en snelheid bij een LMS?

Je ontkomt niet aan hosting. Zie het als de riolering waar je niet zonder kunt, ondanks dat je het niet echt ziet. Als je je hosting bij het LMS betaalt in een vast bedrag per maand, dan is zowel de LMS partij als de aangesloten hostingpartij zeker van de inkomsten. Grote waarschijnlijkheid is dat ze niet harder voor jou lopen, immers je bent er een van de velen. Daarnaast is de kans groot dat je in zo’n hostingpakket last hebt van een trager gedeeld hostingplan, waardoor eigenlijk alle sites langzamer worden. Beter is om je eigen hostingpartij te kiezen en die regelmatig tegen het licht te houden.

Een vast bedrag per maand voor de basisfuncties?

In een LMS worden in de basiskosten vaak alleen de basisfuncties opgenomen. Zodra je extra functies of mogelijkheden wilt toevoegen, gaat dit zorgen voor behoorlijke meerkosten. Vaak betaal je bijvoorbeeld extra per gestuurde mail, per quiz die je wilt toevoegen, per extra module die je toevoegt, per 100 nieuwe leerlingen die je toelaat et cetera. Uiteraard betaal je ook kosten voor betaalde plugins bij WordPress of jaarlijkse licenties voor extra functionaliteiten. Maar over het algemeen blijken deze ver lager te liggen dan de meerkosten bij een LMS.

Je kunt in WordPress door ontwikkelen in je eigen tempo

Doordat je in WordPress je geheel eigen online leeromgeving ontwikkelt met allerlei plugins en widgets die je zelf selecteert, bepaal je zelf het tempo van je uitbreiding. Door de open source software van WordPress worden deze plugins en widgets in een moordend tempo ontwikkeld over de gehele wereld en gratis of voor lage kosten aangeboden en voortdurend verbeterd. Een LMS heeft een eigen ontwikkelingstraject en daar zul je moeten wachten tot een volgende ontwikkeling wordt vrijgegeven.

Is er een WordPress ‘marktplaats’ voor online leeromgevingen?

Daar komt weer het open source software voordeel van WordPress tevoorschijn. Alle software ontwikkelaars die op WordPress zijn ingesprongen met widgets, plugins, functionaliteiten, grafische thema’s et cetera zorgen voor een enorme variatie aan WordPress mogelijkheden. Een waar paradijs voor het zoeken van de juiste plugin voor jouw WordPress site. Naast de variatie is er dus ook grote concurrentie. Dat zorgt ervoor dat ontwikkelaars on top of hun game zijn en zorgen dat ze blijven innoveren en kwaliteit leveren. Er zijn meer dan 55.000 plugins beschikbaar in de WordPress marktplaats. Daarbij steekt een gemiddeld LMS zeer mager af.

WordPress biedt een enorme gemeenschap aan gebruikers

WordPress heeft by far de meeste gebruikers wereldwijd en de meeste draaiende websites. Dat betekent dat er een enorme hoeveelheid WordPress fans zijn die hun kennis, ervaringen en reviews met elkaar delen. Zoek je een uitleg in het Nederlands? Die zul je in alle lengtes en verschijningen vinden. Ben je op zoek naar andere makers van online cursussen om je te helpen bij het maken van je eerste cursus? Ook die vind je ongetwijfeld. En als je een ervaren ontwikkelaar nodig hebt om je te helpen een aangepaste oplossing te bouwen, dan heb je ook genoeg mogelijkheden. WordPress is marktleider.

Als je nu nog niet overtuigd bent van het ontwikkelen van je online leeromgeving in WordPress, laat je dan overtuigen door de vele gerenommeerde softwarebedrijven die zweren bij WordPress, zoals een van de bekendste software aanbieders voor online leeromgevingen: LearnDash.

Saskia

Saskia

Liefhebber van natuur en aardse spiritualiteit die het heerlijk vind om in de klantreis van bedrijven te duiken en daardoor strategisch de mogelijkheden omhoog haalt. Ziet altijd kansen.

Laat een reactie achter