Je zichtbaarheid op Instagram écht vergroten? Zo pak je dat aan!

Zichtbaarheid op Instagram vergroten

Het is op zich niet zo moeilijk om zichtbaar op Instagram te zijn, maar om daarmee te beginnen is best spannend. Veel ondernemers moeten een hoge drempel over voor ze een video of foto van zichzelf durven te delen. Het vergt een stukje kwetsbaarheid, maar uiteindelijk zorgt het er wel voor dat er sneller een verbinding met je doelgroep wordt gemaakt en dat je je zichtbaarheid op Instagram flink kunt vergroten.

Instagram is een netwerkkanaal en mensen doen nu eenmaal liever zaken met herkenbare mensen dan met anonieme bedrijven. Door hier en daar een beetje zichtbaar zijn groeit je kanaal alleen niet. Met deze 3 groeitips gaat je dat wél lukken.

Inhoudsopgave:
Waarom wil je je zichtbaarheid op Instagram vergroten?
Zichtbaar zijn versus groeien op Instagram
Groeitip 1: Ben zelf regelmatig actief op Instagram
Groeitip 2: Doe een goed hashtag onderzoek
Groeitip 3: Ga live!
Meer hulp op je zichtbaarheid op Instagram te vergroten? Dat kan!

Waarom wil je je zichtbaarheid op Instagram vergroten?

Natuurlijk is het leuk als je lekker veel volgers op Instagram hebt. Onder aan de streep heb je daar alleen erg weinig aan als die volgers eigenlijk niet goed bij je passen. Het is dus belangrijk om het doel van jouw grotere zichtbaarheid op Instagram helder voor ogen te hebben.

Waarschijnlijk wil je connecten met je doelgroep, jouw missie en expertise delen en ook graag klanten uit Instagram halen. Hoe duidelijker je dat voor jezelf hebt, hoe makkelijker je gerichte content kunt maken. 

Ook het opbouwen van een relatie met de juiste mensen gaat dan een stuk sneller. Je gaat hierdoor mensen automatisch uitfilteren die niet je ideale klant zijn. Als je een mooi aanbod doet aan volgers die echt bij je passen, is de kans groter dat ze daar op in gaan.

Zichtbaar zijn versus groeien op Instagram

Vaak hoor ik ondernemers zeggen dat ze ‘meer zichtbaar’ op Instagram willen zijn. Maar wat ze feitelijk bedoelen is dat ze willen dat hun Instagramkanaal met de juiste mensen groeit, zodat ze er mooie connecties en klanten uit kunnen halen.

Door zonder een strategie te proberen om je zichtbaarheid op Instagram te vergroten, zal je kanaal nauwelijks groeien. Tenzij je al een groot kanaal met heel veel volgers hebt en eerder een stevige positie in de markt hebt geclaimd.

Je kunt dagelijks zichtbaar zijn door posts, foto’s of reels te delen, maar zonder de juiste boodschap hebben mensen vaak geen idee wat ze bij jou kunnen kopen of waar jij nou echt bij kan helpen.

Natuurlijk kun je grappige reels met leuke dansjes maken. Entertainment doet het altijd heel goed, maar leidt dit tot de actie waarvan je wilt dat jouw volgers die maken? Of blijft de interactie uit?

Je kunt nog zoveel likes op een gezellige foto hebben, als niemand de tekst eronder echt leest en reageert, ontstaat er weinig tot geen echte connectie. Ik kan mij niet voorstellen dat je je tijd op Instagram besteedt om er met losse flodders van ‘zomaar zichtbaar zijn’ je tijd te verdoen.

Jij wilt dat je account écht groeit, dat je je zichtbaarheid vergroot en dat je er regelmatig klanten uithaalt. Dat bereik je niet door zoveel mogelijk volgers te krijgen, maar door met een duidelijke boodschap de juiste volgers te krijgen.

Ook interessant om te lezen: Dit zet je in je bio op Instagram

Hieronder deel ik 3 groeitips met je om jouw zichtbaarheid op Instagram écht te vergroten:

Groeitip 1: Ben zelf regelmatig actief op Instagram

Je hoeft echt niet de hele dag op Instagram aanwezig te zijn. Als je per (werk)dag zo’n 3 keer een aantal minuten incheckt, kom je al best ver. Het ligt er dan natuurlijk wel aan hoe je deze tijd op Instagram besteedt. Eén van de beste groeitips die ik met je kan delen is om regelmatig de interactie met anderen aan te gaan.

Het gaat dan niet alleen om ingaan op de reacties die mensen aan de hand van jouw posts of stories geven, maar om te reageren op de posts en stories van mensen die jouw ideale klant zouden kunnen zijn. Echte en oprechte interactie is dan heel belangrijk. Mensen voelen het als er een dubbele agenda achter zit, bovendien is het ook geen fijne manier om een relatie op te bouwen als het gemaakte oprechtheid is.

Als je reageert, ga je in op de content die deze persoon deelt zonder een aanbod te doen. Als je langer in gesprek gaat, bijvoorbeeld via DM, kan je uit het gesprek wel halen of het de juiste tijd is om een passend aanbod te doen.

Groeitip 2:  Doe een goed hashtag onderzoek

Er wordt op Instagram nog steeds uitgebreid gebruik gemaakt van hashtags, veel mensen zoeken ook op bepaalde hashtags. Het is daarom interessant om een hashtag onderzoek te doen en de hashtags die bij je passen onder jouw content te delen.

Wat ik veel zie is dat ondernemers hashtags gebruiken die zij zelf heel gaaf vinden. Dat is leuk, maar niet heel handig. Je maakt immers content voor je doelgroep en niet voor jezelf. Je moet je dus verdiepen in de hashtags die jouw doelgroep interessant vindt.

Kijk eens bij je volgerslijst: wie van deze mensen zijn nu echt jouw ideale klant? Ga eens kijken welke hashtags zij volgen en maak een lijstje van zo’n 25 hashtags. Merk je dat deze mensen geen hashtags volgen? Kijk dan eens naar de hashtags die zij gebruiken of naar de hashtags van andere accounts die zij volgen gebruiken.

Bij iedere post die jij maakt ga je een groep van 8 tot 15 van deze hashtags gebruiken. Bij elke nieuwe post rouleer je. Kijk een tijdje aan welke mensen je met de hashtags aantrekt en vul je lijstje regelmatig aan.

Groeitip 3: Ga live!

Deze groeitip om je zichtbaarheid op Instagram te vergroten werkt als een trein als je snel nieuwe volgers erbij wilt krijgen: Ga live op Instagram!

Dat doe je natuurlijk wel strategisch door je bijvoorbeeld te laten interviewen door een klant. Of door zelf één van je leukste klanten te interviewen. Het mooiste zou zijn als deze persoon een leuke volgerslijst heeft die ook interessant voor jouw eigen account is.

Je kunt ook live gaan met iemand uit jouw branche om samen jullie expertise te delen of met iemand die jouw expertise aanvult. Live gaan met iemand die al een berg volgers heeft is strategisch heel slim, je zou samen live over een bepaald topic kunnen kletsen.

Als je met iemand anders op Instagram live gaat, zien zowel jouw volgers als de volgers van de andere persoon dat jullie live gaan. Op dat moment is het bereik al een stuk groter.

Na de opname sla je de live-video op als post en tag je de andere persoon. Zo kunnen jullie samen een win-win situatie creëren.

Meer hulp om je zichtbaarheid op Instagram te vergroten? Dat kan!

Vind je deze groeitips fantastisch en zou je het fijn vinden om een strategie en een plan op maat te hebben om jouw Instagramkanaal te laten groeien? Boek dan een strategiesessie bij ons. Tijdens die sessie kijken we samen naar een passende groeistrategie voor jouw account. Achteraf krijg je de opname van deze sessie toegestuurd zodat je deze zo vaak terug kunt kijken als je wilt.

Saskia

Saskia

Liefhebber van natuur en aardse spiritualiteit die het heerlijk vind om in de klantreis van bedrijven te duiken en daardoor strategisch de mogelijkheden omhoog haalt. Ziet altijd kansen.

Geplaatst in ,

Laat een reactie achter