Zo houd je tijdens een presentatie de aandacht vast

Presentatie tips

Ken je dat? Je bent een presentatie aan het geven, of een webinar. En je voelt het gewoon, de aandacht van je toehoorders verslapt gedurende de presentatie. Je probeert de inhoud nog zo interessant te maken, toch blijft het moeilijk om de aandacht vast te houden (ken je de uitdrukking “Death bij PowerPoint”?).

En andersom ook: wanneer ik een (online) presentatie volg, merk ik dat ik snel afgeleid ben. Ik ga dan iets anders doen, op mijn telefoon scrollen bijvoorbeeld. Er moet dan echt iets “gebeuren” tijdens de presentatie om mijn aandacht terug naar de inhoud te krijgen.

Hoe kan je dit nu voorkomen wanneer je zelf een presentatie geeft? Ik geef je 5 tips om de aandacht van jouw publiek een hele presentatie lang vast te houden.

Inhoudsopgave:
Let op relevantie
Overdrijf niet met slides
Zorg voor afwisseling
Pak de aandacht met een Canva presentatie

Let op relevantie

Zorg dat je presentatie relevant is. Maak in het eerste deel van je presentatie al duidelijk waarom dit interessant is voor jouw publiek. What’s in it for them. Hierdoor raken ze gemotiveerder om verder naar je te luisteren en houd je de aandacht langer vast.

Overdrijf niet met slides

Je slides zijn een hulpmiddel om jou te ondersteunen. Ze zijn niet dé presentatie. Het gaat om jouw verhaal. Maak daarom duidelijke ondersteunende slides, maar gebruik hierop niet teveel tekst. Het is niet de bedoeling dat mensen je hele presentatie gaat lezen, maar dat de aandacht zit bij wat jij te vertellen hebt.

Zorg voor afwisseling

Zorg voor afwisseling in je slides. Maak ingewikkelde onderwerpen of uitgebreide data eenvoudiger en makkelijker te behappen met bijvoorbeeld infographics. Of voeg ook eens een leuke anekdote of een grappig plaatje toe.

Om de aandacht terug te pakken na een theoretisch stuk is het goed om de interactie aan te gaan met je luisterende publiek. Stel een vraag, of geef ze een korte opdracht. Hiermee zet je hen in actie, waardoor ze minder geneigd zijn om af te dwalen met hun gedachten.

Ook interessant om te lezen: Simpele data visualisatie in infographics

Pak de aandacht met een Canva presentatie

Natuurlijk is er ook altijd nog Canva to the rescue! Wanneer je je presentatie geeft via Canva zijn er een aantal handige sneltoetsen waarmee je de aandacht van je publiek zeker vasthoudt of terugwint.

  • Zo kan je bijvoorbeeld vragen om stilte door de Q in te toetsen.
  • Als je je publiek een vraag wil stellen en ze even over het antwoord mogen nadenken, dan toets je een cijfer. Het cijfer 1 t/m 9 geeft je een timer van 1 tot 9 minuten. Toets je de 0, dan krijg je een timer van 3 seconden.
  • Om ze tijdens het nadenken goed te laten focussen, kan je je hele presentatie tijdelijk vervagen door op de B te toetsen. Nogmaals op de B drukken maakt alles weer leesbaar.
  • Voor een vrolijke noot toets je tijdens het presenteren op de O (bubbels) of C (confetti).
  • En wil je iets heel leuks of spectaculairs aankondigen, toets dan vooraf eens op de D. Met tromgeroffel heb je zeker alle aandacht weer te pakken.
  • Elk van de bovenstaande effecten maak je ongedaan door op de X-toets te drukken.

Het opzetten van een presentatie die de aandacht vasthoudt en het maken van de bijbehorende slides is een tijdrovende klus. Als je hier hulp bij kunt gebruiken, neem dan zeker even contact met ons op.

Ankie

Ankie

Kan met haar neus wiebelen als een konijntje. Geeft kleur aan het leven, samen met haar inspiratiegoeroe (boerenfox terriër) Pipsy. Kan toveren met Adobe programma's én Canva om de wereld een beetje mooier te maken.

Geplaatst in

Laat een reactie achter