Simpele data visualisatie in infographics

Infographics

Het leven is al druk genoeg. We nemen niet vaak meer de tijd om lange teksten te lezen. Maar toch willen we wel graag alle informatie uit een interessant artikel tot ons nemen. Lang leve een nieuwe trend: de infographics. De infographics bestaan natuurlijk al veel langer, maar de laatste maanden zijn ze echt in opkomst. Ook in 2022 gaan we deze data visualisaties meer en meer terugzien.

Inhoudsopgave:
Wat is een infographic?
Hoe maak je infographics?

Wat is een infographic?

Een infographic is een illustratie of afbeelding die informatie op een visuele manier uitbeeldt. Zo’n afbeelding wordt vaak toegevoegd bij een artikel om de uitgebreide informatie verkort weer te geven. Maar infographics worden ook steeds meer gebruikt als post op social media om waardevolle informatie in 1 oogopslag in een afbeelding te delen met volgers. Om ze te triggeren om de rest van de post te lezen.

Een infographic versimpelt dus eigenlijk (complexe) data en ontdoet deze van onnodige extra uitleg. De lezer ziet dus snel de conclusie, de clou. Aangezien we als informatieconsumenten heel veel data dagelijks tot ons nemen, is een infographic een verademing, een kleine oase. Het trekt de aandacht, mits goed uitgevoerd. En het is een soort snack voor je brein, want je kunt een infographic snel “lezen”, dit in tegenstelling tot een saai artikel boordevol data.

Hoe maak je infographics?

De eenvoudigste manier om een infographic te maken is met Canva. Dit gratis online ontwerpprogramma is de laatste tijd flink uitgebreid. Canva zit boordevol sjablonen die je een kickstart geven bij het maken van een infographic. Op die manier hoef je het wiel niet zelf uit te vinden. Tik in het beginscherm van Canva in het zoekveld “infographic” in en kies 1 van de templates als uitgangspunt voor jouw ontwerp.

Kijk ook eens in Canva bij Elementen → Diagrammen. Hier vind je handige elementen terug die je kunt gebruiken bij het ontwerpen van jouw infographics.

Hulp nodig bij het maken van een infographic? Wij helpen je graag.

Ankie

Ankie

Kan met haar neus wiebelen als een konijntje. Geeft kleur aan het leven, samen met haar inspiratiegoeroe (boerenfox terriër) Pipsy. Kan toveren met Adobe programma's én Canva om de wereld een beetje mooier te maken.

Geplaatst in

Laat een reactie achter