Instagram stories maken met Canva

Instagram stories met Canva

Instagram stories zijn populairder dan ooit. Logisch. Ze kijken lekker weg als je even niets te doen hebt. De plaatjes of filmpjes van 15 seconden geven je snel een beeld van het bijbehorende account. In kleine hapklare brokjes krijg je leuke content te zien. En als je het niet leuk genoeg vindt, klik of swipe je snel weer verder. Het valt alleen niet mee om altijd maar met mooie stories in de jouw eigen huisstijlkleuren te komen. Daarom vertel ik je in dit artikel hoe je mooie Instagram stories met Canva kunt maken!

Inhoudsopgave:
Waarom zijn Instagram stories populairder dan bijvoorbeeld posts?
Hoe maak je Instagram stories?
Canva sjablonen voor Instagram stories
Canva sjabloon aanpassen
Tekst en beeld animaties in Canva
Instagram stories met video vanuit Canva
Instagram story opslaan in Canva
Instagram story ideeën

Waarom zijn Instagram stories populairder dan bijvoorbeeld posts?

 • Stories zijn een laagdrempelige manier om in contact te komen met je volgers. 20% van de stories levert direct contact met de kijker op.
 • Het plaatsen van een story is super laagdrempelig. Het blijft immers maar 24 uur zichtbaar. Mede hierdoor is er de urgentie voor je volgers om jouw stories te bekijken, want voor ze het weten, zijn je stories weer verdwenen.
 • Door de recent ingevoerde linksticker voor alle gebruikers kan je via stories snel iemand naar een pagina buiten Instagram sturen. Denk hierbij aan je website, je salespagina of een product binnen je webshop.

Hoe maak je Instagram stories?

Je stories kan je natuurlijk eenvoudig maken binnen Instagram, alle tools zijn hier aanwezig. Maar waar ik altijd tegenaan loop, is dat je best wel wat moeite moet doen om jouw huisstijl kleuren en logo in jouw stories te gebruiken. Je eigen lettertype kan je al helemaal niet toevoegen via Instagram.

Een goed alternatief is het gebruik van Canva om Instagram je stories te maken. Het voordeel is dat je een aantal stories kunt voorbereiden en klaarzetten. Je post ze dan via Instagram zelf op het moment dat jij het wilt.

Om Instagram stories met te maken Canva hoef je niet na te denken over de juiste afmeting. Canva heeft dit al allemaal voor jou klaargezet. Op de homepage van je gratis Canva-account klik je eenvoudig op het rondje “Sociale media”. Vervolgens kies je de optie “Instagram Story”. Canva opent dan een leeg ontwerp in exact de juiste afmeting, namelijk 1080 x 1920 pixels.

Canva sjablonen voor Instagram stories

Nou kan zo’n leeg ontwerp best intimiderend zijn. Hoe start je nou je ontwerp? No worries, Canva’s got your back! Als je links in het menu klikt op “Sjablonen” krijg je duizenden templates te zien die jij als basis kunt gebruiken voor het maken van jouw Instagram stories. Met behulp van het zoekvenster kan je deze doorzoeken op voor jouw relevante sjablonen.

Wil je bijvoorbeeld stories maken om jouw Black Friday uitverkoop onder de aandacht te brengen, gebruik dan de zoekterm “sale” of “Black Friday”. Je krijgt dan een selectie sjablonen te zien, die je kunt aanpassen volledig naar jouw eigen huisstijl.

Canva sjabloon aanpassen

Heb je een Canva sjabloon gevonden waarmee je wilt starten? Klik hier dan op, of sleep deze naar je lege ontwerp voor jouw Instagram story. Het sjabloon wordt dan automatisch op de juiste positie geplaatst. Vervolgens kan je alle onderdelen van het sjabloon aan gaan passen.

Door een onderdeel aan te klikken, kan je de kleur wijzigen. Je kunt lettertypes aanpassen naar jouw huisstijl. Door te dubbelklikken op de teksten van het sjabloon, kan je deze overtypen. En alle foto’s binnen het sjabloon kan je vervangen door één van de miljoenen foto’s die je in Canva vindt. Of je upload je eigen foto’s en plaatst deze in het sjabloon.

Ook interessant om te lezen: Hoe stel je een kleurenpalet samen?

Tekst en beeld animaties in Canva

Om je story nog meer eye-catching te maken, moet je zeker overwegen om animatie of video aan je Instagram story toe te voegen. Iets wat beweegt, pakt namelijk eerder de aandacht. Pluspunt is dat stories in MP4 formaat 15 seconden worden getoond aan je volgers, stilstaande afbeeldingen slechts 5 seconden.

De animatie mogelijkheden binnen Canva moet je echt eens uitproberen. Je kunt dit al doen met de gratis versie, al zitten er in de Pro versie iets meer mogelijkheden. Wanneer je niets hebt geselecteerd in je ontwerp, verschijnt er bovenaan je ontwerp de knop “Animeren”. Wanneer je hierop klikt, verschijnen er een aantal buttons waarmee je alle elementen binnen je ontwerp op een bepaalde manier tegelijk laat bewegen.

Een andere mogelijkheid is om losse elementen een aparte animatie mee te geven. Wanneer je 1 element binnen je ontwerp selecteert, verschijnt wederom de knop “Animeren” bovenaan je ontwerp. Je ziet nu dezelfde animatie-knoppen verschijnen, maar deze keer zijn de animaties enkel van toepassing op het geselecteerde element.

Een derde mogelijkheid zijn de tekst animaties. Hiervoor selecteer je een tekstvak binnen je ontwerp en je klikt op de knop “Animeren”. De animaties die nu verschijnen, kan je enkel toepassen op het geselecteerde tekstvak. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor het veelgebruikte ‘Typemachine effect’.

Instagram stories met video vanuit Canva          

Een andere optie om beweging aan je Instagram story toe te voegen is door in Canva een video toe te voegen. In elk vak van je sjabloon waar nu een foto staat, kan je namelijk ook een video plaatsen. Uiteraard kan je ook een video toevoegen aan de achtergrond van je ontwerp.

Via de knop “Video’s” (als deze niet zichtbaar is, scroll dan even naar beneden in het menu en klik op de 3 puntjes “Meer” en kies vervolgens “Video’s”) kan je 1 van de vele video’s binnen Canva toevoegen. Uiteraard kan je ook je eigen video’s uploaden via de knop “Upload”.

Instagram story opslaan in Canva

Wanneer je story ontwerp helemaal klaar is, kan je deze downloaden via de knop rechtsboven. Voor een stilstaande story, een gewoon plaatje dus eigenlijk, kies je voor PNG. Heb je een bewegende story gemaakt, kies dan voor MP4 om je ontwerp als video te downloaden. Vervolgens kan je je story posten op Instagram.

Ik ontwerp mijn stories meestal op mijn laptop. Als ze klaar zijn, open ik de Canva app op mijn telefoon en download daar de stories, zodat ik ze gemakkelijk op Instagram kan plaatsen.

Instagram story ideeën

Heb je helemaal geen idee wat voor soort Instagram story je wilt gaan plaatsen? Hierbij enkele tips:

 • Scroll eens door de vele sjablonen die Canva te bieden heeft. Hierdoor doe je zeker ideeën op voor het maken van je eigen stories.
 • Stories zijn dé manier om interactie te hebben met je volgers. Instagram biedt hier tal van stickers voor. Bedenk van te voren welke interactie je wilt aangaan. Maak je story in Canva en plaats dan in Instagram de juiste sticker erop. Denk hierbij aan:
  • Een quiz over jou en/of je bedrijf met foto’s op de achtergrond en jouw huisstijl kleuren en logo;
  • Een vragenrondje met jou, uiteraard met een fotocollage van jezelf;
  • Stel je product of dienst voor en plaats de link-sticker of shop-sticker hierbij;
  • Een klantreview met foto en @ sticker waarbij je de klant tagt;
  • Een story waarin je 2 foto’s laat zien, bijvoorbeeld 2 profielfoto’s. Vervolgens plaats je in Instagram de poll sticker waarbij je volgers kunnen stemmen voor 1 van de 2 foto’s;
  • Een vooraankondiging van de lancering van je nieuwe product of dienst. Plaats vervolgens in Instagram de aftellen-sticker hierop.

Nog een tip: zorg ervoor dat je huisstijlkleuren en je logo regelmatig te zien zijn in je stories. Op deze manier creëer je een herkenbaar en consistent beeld en weten je volgers direct dat ze naar een story van jouw bedrijf zitten te kijken.

Wil je graag meer weten over het maken van content voor Instagram (of een ander social medium) met Canva of over consistent zichtbaar zijn? Doe dan mee met 1 van de cursussen van onze ‘Kom in actie weken’.

Ankie

Ankie

Kan met haar neus wiebelen als een konijntje. Geeft kleur aan het leven, samen met haar inspiratiegoeroe (boerenfox terriër) Pipsy. Kan toveren met Adobe programma's én Canva om de wereld een beetje mooier te maken.

Geplaatst in , ,

Laat een reactie achter