Hoe stel je een kleurenpalet samen?

Hoe stel je een kleurenpalet samen

Je kent het vast wel: je bent een ontwerp aan het maken in Canva, of voor je nieuwe website. Maar welke kleurencombinatie je ook als kleurenpalet kiest, het is het net niet. Het voelt gewoon niet goed.

Hoe kies je kleuren die bij elkaar passen?

Je weet waarschijnlijk wel dat kleuren een bepaald gevoel kunnen oproepen. Elke kleur heeft zo zijn eigen eigenschappen en uitstraling. Donkerblauw is bijvoorbeeld heel zakelijk en betrouwbaar en straalt vertrouwen uit. Geel is een optimistische kleur die warmte en vrolijkheid uitstraalt.

Als je even googelt, zul je voor elke kleur meerdere betekenissen vinden. Dit kan je al gebruiken als een startpunt voor het samenstellen van een kleurenpalet. Je kiest dus één goede basiskleur en van daaruit ga je een aantal kleuren, niet teveel, erbij zoeken.

Een monochroom kleurenpalet

Bij monochrome kleuren kies je voor verschillende tinten van jouw basiskleur. Je kunt bijvoorbeeld zakelijk donkerblauw combineren met een helder midden blauw en een zacht pastelblauw. Hierdoor creëer je een heel rustig kleurenpalet die elkaar mooi aanvullen en zeker nooit vloeken met elkaar.

Online tools

Maak gebruik van 1 van de vele online tools om kleurenpaletten te genereren. Ideaal als je zonder inspiratie zit. Met een druk op de knop kan je eenvoudig meerdere paletten tevoorschijn toveren en met elkaar vergelijken.

Een goed voorbeeld van zo’n tool is Canva. Met behulp van Engelse zoekwoorden kan je hier honderden kleurenpaletten vinden. Deze paletten zijn al goed uitgebalanceerd en kan je zo overnemen in jouw ontwerp. Wanneer je op een kleurenpalet klikt, kan je de kleurcodes kopiëren.

Een foto als basis voor je kleurenpalet

Een hele fijne manier om een harmonieus kleurenpalet te maken, is uitgaan van een goed beeld of foto dat het goede gevoel al uitstraalt. Een foto waarvan jij vindt dat het kleurenpalet er in zit, maar waar je nog niet precies je vinger op de juiste kleuren weet te leggen.

Surf hiervoor naar de Color Palette Generator van Canva en upload je foto. Vervolgens zal de tool een bijpassend palet van 4 kleuren voor je genereren die perfect is afgestemd op jouw geüploade foto.

Teveel is nooit goed

Er bestaan zoveel kleuren. Om een ontwerp goed tot zijn recht te laten komen, is het toch belangrijk om je te beperken. Kies 3 tot maximaal 5 kleuren voor je kleurenpalet en baseer daar je ontwerp, website of huisstijl op. Ga je voor meer kleuren, dan heb je de kans dat het een ratjetoe wordt en er niet één kleur echt uitspringt. Daardoor krijgt je ontwerp niet de uitstraling die het verdient.

Heb je hulp nodig bij het creëren van het juiste kleurenpalet voor je huisstijl of website? Wij helpen je graag.

Ankie

Ankie

Kan met haar neus wiebelen als een konijntje. Geeft kleur aan het leven, samen met haar inspiratiegoeroe (boerenfox terriër) Pipsy. Kan toveren met Adobe programma's én Canva om de wereld een beetje mooier te maken.

Geplaatst in

Laat een reactie achter