Gratis afbeeldingen downloaden

Gratis afbeeldingen downloaden

Wanneer je je eigen bedrijf hebt én zichtbaar wilt zijn, loop je vroeg of laat hier tegen aan: je hebt foto’s nodig. Voor je website, je social media kanalen, je folders, noem het maar op. De beste optie is natuurlijk een fotograaf inhuren. Je materiaal zal dan uniek zijn en compleet bij jouw bedrijf passen. Maar ja, dat is niet bepaald goedkoop. Een meer budgetvriendelijke mogelijkheid is om gratis afbeeldingen te downloaden.

Ik leg je uit waar je die gratis afbeeldingen kan vinden!

Inhoudsopgave:
Auteursrecht en copyright
Gratis afbeeldingen downloaden
Credits vermelden
Foto’s van Canva gebruiken
Hulp bij de zichtbaarheid van jouw bedrijf

Waarom je niet gewoon afbeeldingen via Google of van elke andere website kunt downloaden? Omdat er op deze beelden auteursrecht zit! Wanneer je zonder toestemming foto’s of afbeeldingen gebruikt die door iemand anders zijn gemaakt, kan deze persoon je verzoeken de beelden weer offline te halen of om ze uit publicatie te halen. Bovendien kun je ook nog eens een flinke boete krijgen.

Het is dus geen goed idee om willekeurige afbeeldingen en foto’s die je op andere websites tegenkomt voor je eigen website, social media kanalen of drukwerk te gebruiken.

Gratis afbeeldingen downloaden

Gelukkig bestaan er ook heel veel stockfoto’s die je wel gewoon kunt gebruiken en deze zijn over honderden websites verzameld. Voor een groot aantal stockfoto’s moet je betalen, maar er zijn ook genoeg afbeeldingen die je gratis mag downloaden en gebruiken.

Dit is een overzicht van websites waar je gratis afbeeldingen kunt downloaden en ze zijn ook nog eens vrij van auteursrechten:

 • RGB Stock
  Deze website bevat veel beelden, maar je kan enkel Engelstalige zoektermen gebruiken.
 • Free Images
  Op deze website kan je zowel Nederlandstalige als Engelstalige zoektermen gebruiken.
 • Libre Stock
  Dit is een verzamelwebsite met auteursrechtenvrije foto’s. Het is een Engelstalige website, maar sommige Nederlandse woorden leveren ook zoekresultaten op.
 • Pixabay
  Op deze website kan je fijn in het Nederlands naar beelden zoeken.
 • Pexels:
  Deze website heeft misschien wat minder keus, maar de beelden zijn kwalitatief heel hoog, en je kunt ook in het Nederlands zoeken.
 • Unsplash
  Deze website bevat minder beelden dan de overige voorbeelden hier genoemd, maar de kwaliteit van de beelden is vaak hoger en creatiever.
 • Stockio
  Deze website kent enkel Engelse zoektermen.

Credits vermelden

Lees bij al deze websites waar je gratis afbeeldingen kunt downloaden voor de zekerheid nog even de kleine lettertjes. Bij sommige beeldmaterialen kunnen er namelijk voorwaarden aan het gebruik zijn verbonden. Zo kan er bijvoorbeeld gevraagd worden om de maker van de foto te vermelden.

Ook interessant om te lezen: Hoe stel je een kleurenpalet samen?

Foto’s van Canva gebruiken

Hoe zit het dan met Canva? Dit programma staat toch vol met gratis foto’s, kan je deze niet gebruiken? Het korte antwoord daarop is dat je deze afbeeldingen niet zomaar kunt gebruiken.

Je mag foto’s die je binnen Canva vindt niet 1-op-1 op je website of social media gebruiken. Je kunt de afbeeldingen gratis downloaden, maar dat is niet de bedoeling. Je moet de afbeeldingen altijd in een eigen ontwerp verwerken. Heb je de afbeelding aangepast (door er een tekst op te plaatsen of een element toe te voegen) dan mag je deze wel gewoon gebruiken.

Hulp bij de zichtbaarheid van jouw bedrijf

Het kan een behoorlijke opgave zijn om de juiste gratis afbeeldingen te vinden en om ze zo te gebruiken dat jouw bedrijf precies zo oogt zoals jij dat wilt. De keuze is reuze!

Laat het ons gerust weten als jij wat hulp kunt gebruiken bij het ontwerp van je website, je social media templates of drukwerk. We helpen je graag verder!

Ankie

Ankie

Kan met haar neus wiebelen als een konijntje. Geeft kleur aan het leven, samen met haar inspiratiegoeroe (boerenfox terriër) Pipsy. Kan toveren met Adobe programma's én Canva om de wereld een beetje mooier te maken.

Geplaatst in , ,

Laat een reactie achter